Text Size
Marţi, Ianuarie 16, 2018
Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri

AFA Timisoara

COALITIA ASOCIATIILOR FEMEILOR DE AFACERI DIN ROMANIA, NU SE LASA COPLESITA DE CRIZA !
 
Criza instalata de trei ani in Romania, a derutat multi oameni de afaceri, a demotivat investitiile si a diminuat gradul de implicare in proiecte sociale a oamenilor de afaceri. CAFA, care reuneste asociatiile femeilor cele mai reprezentative din Romania, doreste sa contrazica si sa fie o exceptie in aceasta perioada dificila.
In ultimile intalniri ale coalitiei, femeiile au lasat sa se inteleaga ca nu abandoneaza lupta cu criza economica. Toate asociatiile membre si-au continuat activitatea in domeniul economic si in domeniul social, caritabil.
 
Asociatia Femeilor Antreprenor din Romania cu sediul in Timisoara, a organizat in anul 2011, a XIII-a editie a BALULUI SPERANTEI, una dintre cele mai mari actiuni caritabile din regiune. Banii colectati sunt destinati unui proiect generos: constructia unui camin de batrani cu venituri mici. Din pacate exista foarte multe cazuri de persoane in varsta care nu se pot trata si intretine.
      
Renumitul scriitor Octavian Paler spunea in unul dintre interviurile date ca "batrinii nu au nicio sansa in Romania ". Femeile din A.F.A.R, doresc sa dea o sansa acestor batrani.
In 8 noiembrie a.c., A.F.A.R organizeaza o lansare de carte si o dezbatere pe tema "CULTURA, CASA SUFLETULUI ROMANESC, CE SE INTAMPLA CU EA ?"
Am considerat ca acum cand in Romania, cultura a ajuns cenusareasa, este nevoie de implicarea noastra, a asociatiilor, a societatii civile, in a o aduce in fata opiniei publice, in a o reabilita. Un popor fara cultura nu poate avea un viitor.
 
Ca membru fondator al singurei Academii de Advocacy din Romania, A.F.A.R. a considerat important sa organizam dezbateri publice pe subiecte importante, in special pe cele legate de eficientizarea institutiilor publice si imbunatatirea cadrului legislativ, dezbateri organizate si in anul 2011.
 
Consideram, ca femei de afaceri ca este neadecvat sa cresti taxele si impozitele, costurile de functionare a firmelor din domeniul privat, intr-o perioada de criza. Este demotivant pentru potentialii investitori, dar si ineficient pentru cei existenti, in final pentru bugetul national.
Pe de alta parte lipsa de eficienta in functionarea institutiilor publice, a dus la distorsiunilor in piata, a concurentei neloiale si evident a coruptiei. Acest mod de lucru elimina din piata de fapt pe cei care lucreaza corect si profesionist, ceea ce va conduce pe termen lung la scaderea sustenabilitatii resurselor bugetare.
Solutii pentru a ajunge la o situatie mai buna sunt, iar asociatiile femeilor de afaceri reunite in C.A.F.A., le-au prezentat de nenumarate ori, le-au transmis in scris decidentilor politici, dar din pacate nu au fost luate in considerare.
 
Dintre propunerile respectivei amintim:
- Preluarea platii concediilor medicale de catre Casa de Sanatate, unde platim contributiile de sanatate, pentru a nu mai face lunar plati duble pentru aceleasi servicii, care de multe ori nici nu sunt prestate corespunzator
- Reducerea CAS cel putin la nivelul celui din 2008, pentru a putea diminua costurile cu forta de munca.
- Neimpozitarea profitului reinvestit
- Deduceri de TVA la persoane fizice, pentru diminuarea evaziunii fiscale
- Neimpozitarea salariilor pentru persoanele angajate cu varsta de peste 50 de ani.
- TVA redus la alimente si medicamente.
- Aplicarea Directivei europene privind obligativitatea platii facturilor la 30 de zile
- Plata TVA la incasarea facturilor.
Criza morala, politica si deficitul de competenta, inrautateste conditiile de functionare a mediului economic. Femeile de afaceri sunt hotarite insa sa lupte pentru reglementari mai bune, pentru echitate si dreptate sociala, pentru solidaritate.
Noi credem in potentialul oamenilor din Romania si ne asumam public sa aratam lucrurile care se intimpla, cele care afecteaza negativ viata oamenilor si economia.
 
Maria Grapini
Presedinte A.F.A.R. Timisoara