Text Size
Marţi, Ianuarie 16, 2018
Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri

Înfiinţată în 2004, Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj (www.afacj.ro) este o asociaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit ce pledează pentru coeziune şi creează pârghii pentru îmbunătăţirea vieţii comunităţii locale din punct de vedere economic, social, cultural, ecologic etc. În acelaşi timp, Asociaţia investeşte în promovarea educaţiei, talentului, valorii şi gândirii pozitive şi catalizează potenţialul feminin, şi nu numai, în proiecte şi programe menite politicilor publice mai bune.

Pasul în faţă

Timp de şase ani, AFA Cluj a fost o prezenţă activă în comunitate, dar discretă. În 2010, însă, Asociaţia a decis că e vremea să-şi facă publică misiunea şi să demonstreze cine e şi ce poate face. „Într-o societate în care valorile sînt răsturnate, în care dezbinarea este ridicată la rang de virtute, Asociația Femeilor de Afaceri își dorește să repună lucrurile în matca lor normală. Nu dăm nici un fel de lecții în afară de cele de bun simț și încredere în valorile în care noi credem, legate de seriozitate, onestitate și loialitate”, a declarat la vremea respectivă Mihaela Rus, preşedinte a AFA Cluj, explicând astfel motivul pentru care Asociaţia a hotărât să iasă în faţă.

Pasul a fost făcut în 9 noiembrie 2010, în cadrul Galei AFA, eveniment care i-a avut ca invitaţi special pe Dan Puric şi Cătălin Ştefănescu, şi care a dovedit Clujului că femeile de afaceri pot aduna la un loc energii nebănuite. Nu doar că peste 800 de persoane au fost prezente la Gala AFA, dar în urma evenimentului Asociaţia a primit noi şi noi adeziuni, ajungând în scurt timp de la 48 la 74 de membre, care au businessuri proprii sau funcţii de conducere în diferite societăţi sau activează ca medici, profesori, psihologi, jurişti şi în alte profesii liberale.

Adopţia” Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului de Copii Cluj

Un alt moment important pe agenda asociaţiei a fost decernarea Trofeului AFA pentru Excelenţă în Educaţie, prin care s-au onorat eforturile a patru tineri clujeni ce au adus contribuţii majore în învăţământul superior. Este vorba de Adrian Vâlculescu, doctorand la Facultatea de Matematică şi Informatică, Cătălin Moţ, asistent de cercetare la Facultatea de Chimie şi Ingineri Chimică, Claudiu Antohi, masterand la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi Gabriel Corpădean, doctorand la Facultatea de Studii Europene, fiecare dintre ei având numeroase premii şi lucrări ştiinţifice la nivel internaţional.

În decembrie 2010, Asociaţia a demart un alt proiect social, care a avut drept scop strângerea de fonduri pentru dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului de Copii (UPU) Cluj cu dispozitive de infuzie sub presiune, seringi automate sau staţii de andocare a pompelor volumetrice. Pentru aceasta, AFA Cluj a organizat o licitaţie la care s-au vândut 59 de obiecte de artă şi bijuterii donate de doamnele din asociaţie, toate obiectele fiind adjudecate de cei prezenţi. În urma licitaţiei s-au strâns peste 10.000 de euro, din care mai apoi s-a cumpărat aparatura tehnică necesară pentru UPU Cluj. Evenimentul a avut un important impact mediatic, fiind relatat de majoritatea ziarelor şi televiziunilor locale.

Campania „Un oraş pentru o grădină”

Cel mai recent proiect în care AFA Cluj este implicată cu trup şi suflet este campania „Un oraş pentru o grădină”, prin care asociaţia susţine refacerea Grădinii Botanice „Alexandru Borza”. Proiectul, desfăşurat în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai”, are patru obiective importante: reconstruirea Grădinii Japoneze, refacerea semnalisticii din incintă, care va include şi plăcuţe de identificarea a plantelor în alfabet Braille, înfiinţarea unui punct de relaxare destinat nevăzătorilor şi restaurarea şi punerea în valoare a vechilor statui existente în Grădina Botanică.

Campania a debutat în 12 iunie 2011 cu un concurs foto intitulat „Surprinde Grădina Botanică!”, care a avut drept scop aducerea Grădinii în atenţia cetăţenilor oraşului, astfel încât tot mai multă lume să reînceapă să se plimbe pe aleile acesteia şi să redea viaţă locului. În plus, prin acest concurs s-a dorit susţinerea creaţiei artistice, dat fiind că foarte mulţi tineri, şi nu numai, sunt pasionaţi de fotografie şi dovedesc mult talent în acest domeniu. Concursul s-a desfăşurat exclusiv pe Facebook şi a avut un foarte mare succes. Astfel, peste 260 de fotografii au fost înscrise în concurs la cele două categorii (adulţi şi copii), iar pagina de Facebook a Asociaţiei a ajuns foarte repede să aibă peste 3.400 de prieteni.

Un juriu format din specialişti în domeniul fotografic, jurnalişti, reprezentanţi ai Grădinii Botanice şi reprezentante ale AFA Cluj a stabilit cei opt câştigători ai concursului, cărora li s-au acordat premii în valoare de peste 5.000 de lei. Decernarea premiilor a fost făcută în cadrul unei serate care a avut loc chiar în Grădina Botanică, pe aleile acesteia invitaţii putând admira 40 dintre cele mai frumoase fotografii din concurs.

În cadrul seratei s-au desfăşurat şi două licitaţii de tip Silent Auction, ce au avut ca obiect fotografiile finaliste ale concursului „Surprinde Grădina Botanică!” şi o colecţie de plante rare, donate tot de către Grădina Botanică. Tot atunci s-a lansat şi programul Fondul Verde, un mecanism financiar dedicat refacerii Grădinii şi susţinerii acţiunilor ecologice la nivel local. Campania va continua şi în următoarele luni, AFA Cluj urmând a strânge astfel fondurile necesare obiectivelor propuse.

Agenda Asociaţiei nu se rezumă doar la campanii sociale, ci bifează şi diferite evenimente culturale, AFA Cluj fiind decisă să dezvolte şi mai mult componenta culturală a acţiunilor sale. În acest sens, Asociaţia se va implica activ pentru a susţine Clujul în obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2020. De altfel, AFA Cluj este membră a Asociaţiei Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană (http://www.clujnapoca2020.eu). De asemenea, Asociaţia este membră în Coaliţia Asociaţiilor Femeilor de Afaceri din Romania (CAFA, www.cafa.ro) încă de la înfiinţare şi dezvoltă relaţii de parteneriat strategic cu Centrul de Afaceri Transilvania (www.e-cat.ro) şi cu Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor Cluj (www.apm.ro).

Fotografii AFA Cluj:


Gala AFA Cluj s-a bucurat de prezenţa a peste 800 de persoane şi l-a avut ca invitat special pe Dan Puric. (foto: Arhiva AFA Cluj)

AFA Cluj a donat Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului de Copii Cluj aparatură medicală de peste 10.000 de euro. (foto: Arhiva AFA Cluj)

 

 

Campania „Un oraş pentru o grădină” a fost demarată în luna mai a acestui an.

 

 

 

Câştigătorii concursului foto „Surprinde Grădina Botanică!” au fost premiaţi în cadrul Seratei AFA ce a avut loc în Grădina Botanică „Alexandru Borza” (foto: Arhivă AFA Cluj)