Text Size
Marţi, Ianuarie 16, 2018
Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri

AFA Cluj

Acţiunile Asociaţiei Femeilor de Afaceri Cluj au continuat şi toamna anului 2011, când s-au pus bazele unei unei frumoase colaborări între AFA Cluj şi Asociaţia Familia Regăsită (AFR), care are in grijă 15 copii proveniţi din familii defavorizate. Prima acţiune din această colaborare a constat în dăruirea unor ghiozdane dotate cu rechizite, pentru ca începerea şcolii să fie un adevărat prilej de bucurie.

Din dorinţa de a fi alături de copiii de la AFR mai mult timp, a apărut proiectul „Ore în dar”, în cadrul căruia doamnele din AFA dăruiau din timpul lor liber celor 15 copii. Debutul acţiunii a fost marcat printr-o vizită la Grădina Botanică în timpul căreia copiii au învăţat să facă fotografii cu ajutorul unui fotograf profesionist, adus de AFA. Halloweenul a fost, de asemenea, o nouă ocazie de sărbătoare împreună cu copiii, ocazie cu care s-au decorat o mulţime de bostani. Atât fotografiile, cât şi bostanii coloraţi au fost scoşi la licitaţie, iar banii strânşi au fost utilizaţi pentru alte activităţi ale celor mici.

„Ore în dar” a continuat cu succes şi în acest an cu diferite activităţi: confecţionare de mărţişoare, o după-amiază de neuitat în Oraşul Aventurii, unde copii s-au jucat cu laserele, lecţii de maniere elegnate, lecţii de făcut curăţenie şiu multe altele. De asemenea, în această vară, copiii de la AFR vor vedea pentru prima oară marea, vacanţa lor pe litoral fiind susţinută de AFA Cluj.

Susţinerea excelenţei în educaţie şi ajutor pentru familiile nevoiaşe

Proiectul demarat în 2010, de sprijinire a tinerilor cu rezultate excepţionale în domeniul educaţional, a continuat şi în acest am. Astfel, Vlad Mureşan, elev în clasa a XI-a, bursier al Şcolii Internaţionale Cluj, a primit manuale în valoare de 350 de euro. Tânărul face parte din programul „Frate de carte” al Şcolii Internaţionale şi este o persoană perseverentă, care în ciuda situaţiei familiale problematice, dă dovadă de implicare şi de curaj, el fiind un model pentru mulţi alţii.

Spre sfârşitul anului 2011, Asociaţia şi-a propus să mobilizeze cât mai multă lume pentru a participa la Balului de Caritate „AFA în ţara minunilor”. Acesta a avut ca scop ajutarea a 100 de familii nevoiaşe aflate în situaţii delicate.

Invitaţii prezenţi la Bal au avut plăcerea de a-i urmări pe Rebeca Maria Neacşu - fetiţa cu voce de aur de la “Românii au talent”, Aminda şi trupa Hazard, Razvan Krivach şi Denisa Dârlea, iar mini-spectacolul de balet oferit de un grup de 20 de copii ai Liceului de Coregrafie “Octavian Stroia”, îndrumaţi de Anca Opriş Popdan, prim-balerina Operei clujene, a fost foarte apreciat de cei prezenţi.

Evenimentul a avut un impact important, astfel că peste 250 de persoane au donat cauzei peste 50.000 de lei. Suma a făcut posibile chiar mai multe minuni decât era de aşteptat, ca urmare 104 cămine au primit sprijin.

Proiectul „Clujul are atitudine”

În mai 2011, Asociaţia a lansat un proiect de stimulare a democraţiei intitulat „Clujul are atitudine”. Acesta a oferit cetăţenilor clujeni posibilitatea de a evalua eficienţa şi profesionalismul a 14 instituţii publice cu care au intrat mai des în contact. Acţiunea s-a desfăşurat atât online, pe site-ul www.clujulareatitudine.ro, precum şi offline, printr-o cercetare cantitativă, realizată în parteneriat cu Centrul pentru Studiul Democraţiei.

Proiectul s-a dovedit de succes, instituţiile vizate arătându-se interesate să poarte un dialog public în care rezultatele să fie analizate. Acest lucru s-a şi întâmplat în cadrul unei dezbateri ce i-a avut ca invitaţi pe reprezentanţii instituţiilor, ziarişti, bloggeri, oameni de afaceri, membre AFA şi voluntari. Impactul avut a determinat Asociaţia să continue proiectul, transformându-l într-un mecanism permanent, cetăţenii având posibilitatea să acorde instituţiilor note de la 1 la 10 tot timpul anului. La încheierea unui an de evaluare, AFA Cluj va organiza o Gală în cadrul căruia vor fi premiate instituţiile care au întrunit cele mai bune aprecieri din partea opiniei publice.

Mini-biblioteci pentru sănătate

Cel mai recent proiect al Asociaţiei vine în sprijinul pacienţilor internaţi în spitalele clujene. „Mini-biblioteci pentru sănătate” este acţiunea prin care AFA Cluj colectează cărţi, reviste, albume de artă de la membre, edituri, librării şi de la toţi cetăţenii care doresc să se implice, materialele urmând să ajungă în spaţii amenajate tot de către Asociaţie în şapte spitale din Cluj-Napoca. Aceast este doar prima fază a proiectului, el urmând a fi extins astfel încât, în viitorul apropiat, toate instituţiile medicale clujene să aibă mini-biblioteci.

Intenţia Asociaţiei este de a le oferi bolnavilor o alternativă cât sunt internaţi, un mod în care aceştia să îşi petreacă timpul, să se relaxeze, să se liniştească astfel încât să recuperarea lor să fie mai rapidă şi mai uşoară. Proiectul a fost foarte bine primit de clujeni, care au dăruit un număr impresionant de cărţi, împreună cu donaţia făcută de doamnele din AFA adunându-se în prezent peste 6.000 de cărţi.

Parteneriat strategic

Tot în acest an, Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj a încheiat un parteneriat cu Asociaţia Femeilor Antreprenori şi Directori de Companii (AIDDA) din Toscana, ocazie cu care a primit din partea acesteia trofeul AIDDA. Relaţiile de business şi de prietenie stabilite pe această cale vor facilita viitoare proiecte şi acţiuni ale celor două asociaţii.